2015. február 25., szerda

Papírhulladék megsemmisítése gyorsabban, gazdaságosabban

Minden cégben és háztartásban keletkeznek olyan papírhulladékok amelyek kényes információ tartalmuk okán nem adhatjuk a hulladékgyűjtőknek. Ezeket időről időre meg kell semmisítenünk.


Egyik kezelési mód az iratmegsemmisítőn történő ledarálás.
Ez időigényes feladat, mert csak néhány laponként tudja a gép ledarálni. Az összetűzött kötegek lapjait pedig szét kell választani, mert egyben nem tudja megenni a készülék. Az így keletkezett őrleménnyel is kezdeni kell valamit, mert a hulladékhasznosítók viszont a vegyes őrleményt nem veszik át. El lehet küldeni égetőműbe, de annak komoly költségei vannak

Másik lehetséges út az elégetés.
Elégetni is nehézkes a papír őrleményt mert betömörödik, így nem tud kellő mennyiségű levegő átáramolni rajta. Füstölögve, lassan ég. Kis adagokban pedig lassan megy az égetés.
Ha eredeti formájában próbáljuk meg elégetni ezeket az anyagokat, akkor nehéz munkába vágtuk a fejszénket. A vastag kötegek sehogyan sem akarnak meggyulladni, mert nem fér hozzájuk a láng, nem jut oxigén a lapok közé. A nagyobb (A4-es) lapok pedig letakarják a tűz forrását, vagy csak érintik azt, ha nagy a lángtér.

Van megoldás!

Ha fahasábhoz hasonló tömböt képezünk belőle akkor tűzifaként lehet kezelni!Hogyan is készül?

1. Végy egy köteg papírt!2.  Lépcsősen oszlasd szét! Úgy érdemes elrendezni, hogy az összekapcsozott végük egy irányba nézzenek ahonnan elkezdjük feltekerni.Benne maradhatnak a kapcsok és gemkapcsok is!

A feltekerést az alsó réteggel kell kezdeni (a kép szerinti a baloldalról)

3. Szorosan tekered össze!

Ügyelni kell arra, hogy minél szorosabb legyen a köteg. Akkor tudunk nagy "tűzerőt" belecsomagolni.
Azért is kell lépcsőzetessé széthúzni a köteget, hogy könnyen összecsavarható legyen. Különösen az első meneteknél. A széthúzás azt is megoldja, hogy a papírszélek lépcsőzetesen rendeződjenek le így teret adva a külső felületen a láng számára.

3. Ezt követően pedig átkötjük, hogy ne bomoljon szét a köteg.
Erre a célra olyan anyagot kell választanunk, ami kibírja a lángokat, és többször is felhasználhatjuk.
Én a láncot választottam, a végén egy nyitott szemmel.4. És ég a tűz!


 A képen látható lánc már több mint tízszer járt a lángokban! Látszik, hogy feladatát hosszútávon is el tudja látni.

További tanácsok:
Önmagában ezekkel a kötegekkel nem lehet begyújtani, de ha már van egy kis parázsréteg, akkor arra ráhelyezve meggyulladnak és szépen át is izzanak a tekercsek.
Ügyelni kell arra, hogy a salak eltávolításakor ne dobjuk ki a láncokat is!
A Kapcsok gemkapcsok nem égnek el! Ha a hamut felhasználjuk, akkor erre figyelemmel kell lenni!

1 megjegyzés: